CUMHURIYET AHLAK ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN BİR ÜLKÜDÜR, CUMHURİYET ERDEMDİR

O Atatürk.. işte Çarşamba-Samsun Demiryolu hattı inşası için ilk kazmayı vuruyor.

Kazmayı ilk vurarak Samsun-Çarşamba demiryolu hattı (*) inşaatını başlatan Mustafa Kemal Atatürk... 21 Eylül 1924















ATATÜRK’TEN ANEKDOTLAR Tarih 9 Mayıs 1935… Atatürk’ün CHP 4. Büyük Kurultayı’nı açış söylevinden: “Adliye, sağlık, toplum, finans, ekonomi alanlarında olduğu gibi, bayındırlık işlerimizde de hiç durmadan aldığımız yeni önlemler iyi ve yerinde oldu.

Demiryolları inşaatı üzerinde, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren ısrarla, dikkatle durduk. Demiryollarımızın idare ve işletilmesini Cumhuriyet Hükümeti’nin eline verdik. Demiryolu inşa politikasını, hedeflerine ulaşmak için, başarıyla uyguladık. Akdeniz’i Karadeniz’e demirle bağladık.

Anadolu’da özel şirketlerin elindeki bütün yolları satın aldık. İstanbul ve İzmir’de liman ve rıhtım işleri devlet eline geçti.

Diyarbakır kapılarındayız. Antalya’ya, Erzurum’a, kömür yurduna durmadan gidiyoruz. Devlet Demiryolları Kurumu, bugün kendi malımız olan beş yüz milyon liralık bir işi çevirmektedir.”
■ ATABE, Cilt 27, s. 206.


(*) Not:
Bugün bu hat yok edildi. Samsundaki Bakır ve Azot Fabrikalarının ‘kendi olanaklarımızı kullanarak taşımacılık yapacağız’ şeklindeki istekleri üzerine 2005 yılında hattın çalışmasını durdurulmuş.

.



.

Hiç yorum yok: