UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) 1978 yılında Paris'te BM’ni UNESCO kültür kolu, genel kurul toplantısı yaparken, başkanlık divanına 11 ülkenin imzaladığı bir önerge verilmişti.
Öneri, 1981 yılının tüm dünyada Atatürk yılı olarak anımsanmasına karar verilmesi
İle ilgili önergede şöyle denmişti:
Bu gün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal’dir.
... Üç sene sonra 1981 yılı geliyor. 1981, Atatürk'ün doğumunun 100'üncü yıl dönümüdür. Atatürk elbette 20'nci yüzyılın en büyük devlet adamlarından biridir.
Bellidir ki, Türkler o özel gün için çok özel olarak hazırlanıyorlar ama Atatürk'ü anmak bir tek Türklere bırakılmamalıdır. Çünkü Atatürk tüm insanlığın ortak paydasıdır, dolayısıyla, hazır BM kültür kolu burada toplantı halinde. UNESCO şu anda genel kurul yapıyor. Bu genel kurul bir karar almalıdır, bu karar üye devletlere iletilmelidir. Önümüzde 3 yıl var. 3 yıl hazırlanılmalıdır ve 1981 yılı bütün dünyada günü gelince, Atatürk yılı olarak anılmalıdır."
Bu önergeye İsveç delegesi itiraz eder:
Kürsüye gelen bu İsveç delegesi konuyu açıklarken, "...ben" der, "Atatürk'ün büyüklüğünü elbette biliyorum.
Türkler için, insanlık için, çağdaşlaşma için ne anlama geldiğini de biliyorum. Buna rağmen bir kaygım var. Onu sizinle paylaşmak için söz aldım. Evet, Atatürk bir devlet, bir cumhuriyet kurucusu.
Fakat dünyada 200 devlet var, yarısından fazlası cumhuriyet. Bu kadar cumhuriyet kurucusu varken, bugüne kadar kimse için düşünmediğimiz bir olayı, şimdi bir tek Atatürk için ve Türkler için düşünüyor olursak bu ileride başımıza bir iş çıkarır mı, bilmiyorum. Ama bu endişeyi taşıyorum."
Bunun üzerine o zamanın Sovyetler Birliği delegesi söz alır. Yumruğunu masaya vurur ve 152 ülkenin delegelerine aynen şöyle söyler:
”Genç delege arkadaşım hatırlatmak isterim ki ATATÜRK öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir, bırakın onu bir yıl anmayı her ülke her problemimizde çare olarak aramalıyız.”
İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofona gelir ve aynen şunları söyler:
”Ben ATATÜRK’Ü inceledim bütün ülkelerden özür diliyor ilk imzayı ben atıyorum.”
Oylamaya geçilir, O gün, "1981 Yılının Atatürk Yılı olarak kabulüne" oy birliği ile karar verilir.
27 Kasım 1978 tarihli UNESCO genel kurulu kararı doğrultusunda, Atatürk'ün doğumunun 100'üncü yılı bütün dünyada, "1981 Atatürk Yılı" olarak kutlanmıştır.
Bu uygulama, dünyada ilk ve tektir. UNESCO, dünyadaki hiçbir lider için bugüne kadar düşünülmemiş bir uygulamayı Atatürk için yapmıştır. Bu uygulama 1981' den bu yana bir başka lider için de tekrarlanmamıştır.
Bunun en büyük nedeni, Bir başka devlet adamı bulamadıkları için değil; bir başka "Atatürk" bulamadıkları içindir.
UNESCO 152 ülkesinin oybirliği ile yapmış ve dünyaya dağıtmış olduğu ATATÜRK tanımlaması.
Atatürk ;
* Uluslararası anlayış, işbirliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün bir kişi,
* Olağanüstü reformlar gerçekleştirmiş bir devrimci,
* Sömürgecilik ve emperyalizme karşı savaşan ilk lider,
* İnsan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü,
* Bütün hayati boyunca insanlar arasında renk, din ve irk ayrımı gözetmeyen eşsiz bir devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu.
Kaynak: Araştırmacı Yazar Prof. İlknur GÜNTÜRKÜN KALIPÇI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder