CUMHURIYET AHLAK ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN BİR ÜLKÜDÜR, CUMHURİYET ERDEMDİR

Bu millete gidecegi yolu gosterilmistir:

* HER TURK FERDININ SON NEFESI, TURK ULUSUNUN NEFESININ SONMEYECEGI, ONUN EBEDI OLDUGUNU GOSTERMELIDIR. YUKSEK TURK! SENIN ICIN YUKSEKLIK HUDUDU YOKTUR. ISTE PAROLA BUDUR.'' (11 Ocak 1935, Mulkiye Mektebi Ogrencilerine)

* Turkiye bir maymun degildir. Hic bir milleti taklit etmeyecektir. Turkiye, ne Amerikanlasacak ne de Batililasacaktir. O, sadece ozlesecektir.(29 ekim 1930)

* Ekseriyetle kendi milletimizi, kendi tarihimizi, kendi an'anelerimizi, kendi hususiyetlerimizi ve ihtiyaclarimizi almaliyiz.

* Aydinlarimiz, belki butun cihani tanir, lakin kendimizi bilmeliyiz. Aydinlarimiz, milletimi en mesut millet yapayim der. Baska milletler nasil olmussa oyle yapalim der. Lakin dusunmeliyiz ki, boyle bir kuram hic bir devirde muvaffak olmus degildir. Bir millet icin saadet olan sey, diger bir millet icin felaket olabilir. Ayni sebep ve sartlar birini mesut ettigi halde digerini bedbaht edebilir. Onun icin bu millete gidecegi yolu gosterirken; dunyanin her turlu ilminden, kesiflerinden, ilerlemelerinden istifade edelim. Lakin unutmayalim ki asil temeli kendi icimizden cikarmak mecburiyetindeyiz.(1923, S.D. II. Sf.140)

* Biz Turk'uz; tam manasiyla Turk'uz. Iste o kadar. Bize iyi musluman olmak kafidir, Asya icin ve Avrupa icin bizim kanunumuz aynidir. Dostlara sahip buunmak; istiklali tammimizi muhafaza etmek, her seyi Turk cephesinden mutalaa etmek. (1921)

* Bu memleket, tarihte Turk'tu, halde Turk'tur ve ebediyen Turk kalacaktir.

* Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz.

 Mustafa Kemal Ataturk

 

Hiç yorum yok: