CUMHURIYET AHLAK ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN BİR ÜLKÜDÜR, CUMHURİYET ERDEMDİR

Imkansizi gerceklestirmek

Ona: “Ordu Yok!” dediler; “Kurulur” dedi.
“Para Yok!” dediler; “Bulunur” dedi.
“Düşman çok” dediler; “Yenilir” dedi.
Ve bütün dedikleri oldu.
O, 1881’de Makedonya’nın denize açıldığı, kozmopolit bir liman olan Selanik’te doğdu. Ve 1938’e kadar Türkler’in kaderini tamamıyla değiştirdi. Özgürlüklerini ellerine verdi. Ve bugün bile onun fikirlerini, onun düşüncelerini, devrimleri ülkenin gelişmesi yolunda bizlere ışık tutuyor, bizlere yol gösteriyor ve ülkeyi çağdaş ülkeler düzeyine çıkartıyor.
O,
Gerek dünya tarihinde, gerekse Türk tarihinde gelmiş geçmiş en önemli ve tarih çizgisini değiştiren devlet adamlarından biri...
O,
ATATÜRK...
1938 yılına kadar Türkiye için yapmak istediklerinin belki yarısını belki de yansından da azını gerçekleştirdi. Onun Türkiye ile ilgili özlemleri vardı. Onun özlemindeki Türkiye’de...
CUMHURİYET
Cumhuriyet erdemdir
Ahlâka dayanan bir yönetim
İleriye dönük
Yeniliğe dönük
Koşar adım
Ve en uygun yönetim Türk’ün yapısına (1924)
MİLLET
Türk milleti kararlıdır çağdaş uygarlığı yakalamaya uluslar arası yaşam savaşında (1925)
MİLLİYETÇİLİK
Yüzyıllardı yaratan bu ulusal ruhu Türk çocuğu tanıdıkça atalarını, coşacaktır; büyük işler başaracaktır. Bunun sonucu olarak kendinde kuvvet bulacaktır
ADALET
Yargılar zamanla değişebilir Bu yadsınamaz. Ama ulus, hızlı ve keskin adalet ister. Her türlü etkiden uzak, insan emeğine saygılı, özgür ve uygarca (1924)
DEVRİM
Devrimler, Ulusun esenliği adına halk adına yapılır. Yaşamımızda eğer harika varsa, şu iyi biline ki bunun sahibi halktır. Mutlu devrimlere Karşı gelenler varsa onları aydınlatmak, Ulusal görevidir aydınların (1925)
ORDUMUZ
İşte bu Türk ordusu Ulusun göğsünü kabartan Türk gücünün ve yurtseverliğinin birleşimi; çelikten bir dünya, disiplinli, kültürlü, bir okul, bir kıt’ası, denk bir kıt’ayı yener. İki katını ise durdurur. Yerine çiviler (1924)
EĞİTİM
Bir ulusun kurtuluşu, başarısına bağlıdır. Eğitimde çağdaş eğitim ve toplumumuza uygun eğitim bunlardır esas noktaları eğitimdeki zaferimizin. (1924)
İZİM
Dünyada her şey için maddiyat için, maneviyat için en gerçek yol gösterici ilimdir; fendir. Bunun dışında yol gösterici aramak; bilmezliktir; yanılmaktır; sapkınlıktır. (1925)
GENÇLİK
Ey yükselen yeni nesil! Yarınlar sizindir.. “Cumhuriyeti biz kurduk O'nu, sonsuza kadar yaşatacak sizsiniz.” Siz insanlık onurunun ve vatan sevgisinin, fikir özgürlüğünün sembolüsünüz; yorulasınız bile beni izleyeceksiniz.
KADIN
Sen; yerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde yükselmeye layıksı. Kadınlarımız, eğer ulusun anası olmak istiyorlarsa daha çok aydın daha çok bilgili olmak zorundadırlar. Hiçbir ulusun kadını “TÜRK KADINI” kadar Ulusunu, Kurtuluşa ve zafere götürmemiştir (1923)
BASIN
Basın, Ortak sesidir bir ulusun. Ulusu aydınlatan odur. Mutluluğa doğru götüren odur. O bir güç, bir okul o. Basın bir önderdir. (1922)
ÖĞRETMENLER
Okullarımızda öğretme görevi güvenilir ellerde, en saygılı en fedakâr öğretmenlerde. Ulusal ahlâkımızı çağdaş fikirlerle besleyen, güçlendiren; güzel sanatları seven sevdiren, en saygıdeğer öğretmenlerde bilime önem veren, hurafelerden uzak; fikren ilmen ve bedenen güçlü öğretmenlerde O öğretmenler ki ve yalnız milletleri kurtaranlardır. (1924)
SON BİR İSTEĞİ :
EY TÜRK HALKI, Sonsuzluğa giden her on yılda en büyük bayramını Cumhuriyet Bayramını kutlamanı diliyorum. Daha büyük onurlarla. Daha büyük mutluluklarla. Huzur içinde, refah içinde (Nutuk. 1923)
Atatürk bu isteklerinin, özlemlerinin belki bir kısmını gerçekleştirdi ama Türkiye bugün bile onun özlediği Türkiye olamadı. Bu biz gençlerin ve bizden sonra gelecek olan nesillerin, tüm Türk vatandaşlarının görevidir. Bu görevi yüklenecek ve sonsuza dek yürütecek olan bugünün ve yarının gençleri; nesilden nesile taşıyacakları Atatürk’ün ilke ve inkılâplarına, uzay çağındaki yenilikleri de ekleyerek, Onun duygu ve düşüncelerini gerçekleştirmeli ve bu gayret ülkemizi diğer dünya devletlerinin düzeyine çıkarmak için bütün gücüyle çalışmalıdır. Hem kendi ruhumuzda hem de Ulu Önder Atatürk’ün ruhunda sönmeyen meşale olacaktır.

Hiç yorum yok: